23 Şubat 2005

Eskişehir Sanat Tiyatrosu'nun İlk Oyunu: Diyar-ı Eskişehir

Eskişehir Sanat Derneği'nin tiyatro topluluğu Eskişehir Sanat Tiyatrosu ilk oyununu Latif Tiftikçi'nin yazıp yönettiği "Diyar-ı Eskişehir" oyunu ile 23 Şubat 2005 yılında başladı. Latif Tiftikçi oyun öncesinde gazetecilere "Tiyatro çalışmalarına başlarken, daha çağrı yapmadan önce Şehabettin beyle aramızda şöyle bir diyalog geçti. Madem bu şehirde tiyatro yapacağız ilk oyunda bu şehri sahneye taşımalıyız. Hemen Eskişehir'i araştırmaya başladık. Eski dönemlerini pek çok kişiden dinledik, shbetler ettik, araştırdık oyun böyle çıktı" diyordu. "Diyar-ı Eskişehir" de sahneye Eskişehir taşındı.

Hiç tiyatroya gitmemiş kişiler tiyatro ile tanışırken kimi an alkışladılar, kimi an kendileri sandılar oyuncuları,güldüler, düşündüler,hüzünlendiler Eskişehir'i bir kez daha tanıdılar, hatırladılar. Yunus'da vardı, Nasreddin Hoca da. Kibele'de, Ezop'da aralarındaydı. İşgal altındaki 1920 yılını da tekrar yaşadılar Kuvay-ı Milliyeyi hatırladılar. İlk kez sahneye çıkan oyuncular "Tiyatro hepimizin hayaliydi, gerçekleştirdik" dediler. Oyunda Eskişehir'in ünlü Meddahı Edip de anıldı.

Meddah Edip'i Latif Tiftikçi kendisi oynudı. Kibele'yi Şükran Tezişçi, Ezop'u Mehmet Buluthan, Nasreddin Hoca'yı Yücel Üluğ, Odunpazarlı iki kadını; Müşerref teyzeyi Mürüvvet Ateş, ve ahretliği Nehal teyzeyi Sabiha Kanmaz, genç kızları Gözde Eker, Aycan Siviş,gençi Mustafa çamlıbel, Yunan Subayı Haşim Tayyar, diğer rolleri Tuğçe Pullukçu, Selihan Şahin, Tayfun Gerçek, Serdal Koç oynadılar. Teknik ekip Dramaturg Nuray Çoklo, Dekor-ışık-efekt Ş.U. Nayman,Müzik Hi Voltage Gürhan,Mesut,Eser, Ekin. Eskişehir Sanat Tiyatrosu bu ilk oyunun Odunpazarındaki Kurşunlu Külliyesindeki Büyük Kervansaray'da sahneledi. Seyirci oyuncuların odunpazarı sokaklarında davulla çağırmasıyla oldu.