12 Temmuz 2010

Eskişehir Sanat Derneği Ve Öykü Alanındaki Faaliyetleri

Eskişehir Sanat Derneği, Eskişehir’de sanata sahip çıkmak, sorunlarına çözümler aramak, her yaşta herkesin sanatla ilgilenmesine ortam yaratarak sanatın yaygınlaşmasını ve sanatla ilgilenenlerin gelişmelerine katkıda bulunmak, tüm sanat dallarında her düzeyde etkinlikler gerçekleştirmek üzere kurulmuştur.
ESKİŞEHİR’DE ÖYKÜ:
    Eskişehir’de tüm sanat dallarında sanatçılar vardır ve etkinlikleri düzenlenir. Edebiyat alanında ciddi etkinlikler Eskişehir Sanat Derneği kuruluncaya (2002) kadar hiç düzen-lenmiyordu. Nedeni; Eskişehir edebiyatta en az şairi olan, öykü, roman yazarı olmayan kent-lerimizdendi. Eskişehir Sanat Derneği kuruluşundan beri Ankara, İstanbul’da yapılan “Yaratıcı Yazarlık Seminerleri” ve “Öykü Atölyesi” çalışmaları yaparak öykü yazmaya özendirme ve on-ları geliştirme çalışmalarını ve etkinliklerini başlattı. Bu gün Eskişehir’de ulusal öykü yarışma-larında ödüller alan, öykü etkinliklerine konuk edilen, edebiyat dergilerinde öyküleri yayın-lanan, kitapları yayınlanmış, PEN Edebiyat Örgütüne üyeliği kabul edilmiş hatta öykücülü-ğümüzün konuşulduğu, tartışıldığı öyküyü konu alan panellerde konuşmacı olan öykücüler yetişmiştir.
ESKİŞEHİR’DE DÜZENLENEN ÖYKÜ ETKİNLİKLERİ:
    Eskişehir’deki öykü etkinliklerini sadece Eskişehir Sanat Derneği düzenlemektedir Bu etkin-likler; Yerel, Ulusal ve Öğrenci etkinlikleri düzeyindedir.
a)Yerel Öykü Etkinlikleri: İlkbahar Öykü Buluşması, Sonbahar Öykü Buluşması, “Dünya Öykü Günü” kutlaması, Eskişehir Sanat Ödülleri Öykü Ödülü, Öykü Konukları Söyleşileri, Ustaları Anma Etkinlikleri, Ayın Öykü Yarışması.
b)Ulusal Öykü Etkinlikleri: Eskişehir Öykü Günleri, Eskişehir Öykü Yarışması.
c) Öğrenci Öykü Etkinlikleri: Lise Öğrencileri Öykü Yarışması ve etkinlikleri, İlköğretim öğren-cileri “Anı Yazma” yarışması.

ESKİŞEHİR ÖYKÜ GÜNLERİ:
    Eskişehir’de öykü yazarlığının ve etkinliklerinin gelişmesi ve ulusal öykücülüğümüzde Eskişehir’in yer alması. Öykümüzün yazarıyla, eleştirmeniyle, editörleriyle Eskişehir’e taşın-ması ve  buluşturulması amacıyla 1997 yılında Ankara’da Edebiyatçılar Derneğinin başlattığı ve sürdürdüğü Ankara Öykü Günleri, 2001 yılından beri Antalya’da Antalya Sanat Derneği ANSAN’ın düzenlediği Antalya Öykü Günleri, 2002 yılından beri de İzmir’de düzenlenen İzmir Öykü Günleri gibi Eskişehir Sanat Derneği  de 2005 yılında  Eskişehir Öykü Günleri’ni başlat-mıştır. Eskişehir Sanat Derneği’nin kendi küçük bütçesi ve bağışlarıyla gerçekleştirdiği bu bü-yük etkinliklerine 5 yılda 124  öykü yazarı ve eleştirmeni katılmış, ülkemizin öykü alanındaki başarıları, sorunları panellerde konuşulmuş, tartışılmıştır.
2012-2013 SANAT MEVSİMİ İÇİN PLANLANAN ÖYKÜ ETKİNLİKLERİ:
     Ekim 2012’den başlayıp Haziran 2013’e kadar sürecek yeni sanat mevsimi için Eskişehir Sanat Derneği daha önce başlattığı gelenekselleştirdiği öykü etkinliklerini  yeni etkinlikler etkileyerek sürdürmektedir.
Ekim 2012 –    Midas Öykü Yarışması Ödül Töreni / Yerel
                        Sonbahar Öykü Buluşması / Yerel