10 Şubat 2012

Kemal Uludağ'ın Seramik Sergisi Çamurdam'da

Eskişehir, Anadolu Üniversitesinde Güzel Sanatlar Fakültesinin açılmasıyla, oradaki Seramik Bölümünün eğitiminin yanında yoğun seramik sanatının etkinliklerinin düzenlenmesiyle ülkemizin önemli Seramik Sanatı merkezlerinden biri oldu. Bunda en büyük pay Eskişehir'de ülkemizin önde gelen seramik sanatçılarının sanat eğitimcisi olarak Eskişehir'de yaşamaları, kişisel ve karma sergilerini açmaları. En önemli seramik ödüllerini Eskişehir'e taşımalarıdır.

Kemal Uludağ, Anadolu Üniversitesi GSF Seramik Bölümü (Doçent) öğretim üyesidir ve 1985 yılından beri onu sayısız karma ve jürili sergilerde ve aldığı ödüllerden tanıyoruz. Eskişehir'deki üretken sanatçılarımızdan biridir. Eserleri yurt içi ve yurt dışı koleksiyonlarındadır.
Kemal Uludağ eserlerinde insanı konu alır. İnsan teknolojik gelişmelere karşın barbarlaşmaktadır ve acılar yaşatmaktadır.İnsani duygular azalmaktadır. O gelecekten endişelidir. Yunus'ların, Mevlana'ların topraklarındaki sanatçı kimliğiyle insana insanın insanlaşmasını anlatmaktadır. Eserlerinde onun özgün formlarıyla hep insanı görürüz.

Kemal Uludağ bu günler Eskişehir'de yeni açılan, Seramik sanatçılarının yeni adresi olacak Çamurdam Sanat Atölyesinde 11. Kişisel sergisi var. Sergide Uludağ'ın seramik heykelleri, Tabletler'i, ve İkonlarını bir arada görüyoruz.

Seramik heykellerinde "İnsan Yapıları", "Tek Yön" leri var. İnsan Yapıları; dört köşeli, yere basan, eriyen, erimesine karşın insanlaşamayan, kimi tek başına, kimi bir arada gruplar halinde, kiminde hep beraber eriyen, kiminde de aralarındakilerini eriten, eriye eriye sıranın kendisine gelişini anlamayan insan figürlerindeki seramik heykeller görüyoruz. "Tek Yön" eserlerinde ise labirentler. Çağımız insanını ikilemler arasında saçkınlaştıran bir yerlere yönlendiren yollar. Kemal Uludağ bunları duvar kabartması formunda çalışmış.

"Tabletler" adını verdiği Raku tekniğiyle yaptığı çalışmalarında ise yine insan, günümüz Anadolu insanının birikimleri. Tabletleri de duvar kabartmaları formunda. "İkonlar"ı esasında "Küreselleşme"yi işliyor sanatçı ve insanın toplumsal konulara bakışı var bunlarda ve yine labirentler yine insanlar hatta bir araya gelişin güzelliği bunlar. Son çalışmalarıyla derli toplu görüyoruz bu sergide Kemal Uludağ'ı Çamurdam Sanat Atölyesi; Hoşnudiye Mh. Safiyet Sk. 26/1'de.