2 Mart 2012

Eskişehir'de "Türk Sineması Buluşmaları" Etkinliği Düzenlendi.

2011 Nisan'ında Eskişehir'de kurulan Sinema Derneği 18 -19 Şubat günlerinde "Türk Sineması Buluşmaları" başlığıyla iki günlük, ücretsiz film gösterimleri ve konuklarıyla Eskişehir'de sinema etkinliği gerçekleştirdi.Bu etkinliğin anlamlı önemi vardı, gösterilen filmler Eskişehir ile ilgiliydi ve Eskişehir'li Hıfzı Tan'ın senaryolarını yazdığı üç filmin gösterimleriydi.

"Türk Sineması Buluşmaları" dizilerden bunalmış eski filmlerimizden habersiz sinema severlere sinemamızı tanıtması. Hıfzı Tan gibi Eskişehir'den çıkmış bir büyük ismi genç kuşaklara taşıması hatta adını duymuş ama bir türlü Hıfzı Tan'ın filmlerini görme fırsatı bulamamış yetişkinlere yaratılmış bir fırsattı. Konukları arasında Eskişehirli sinema sanatçısı Nuri Alço'nun, Hıfzı Tan'ın filminde oyuncu olmuş Eşref Kolçak, Eskişehir'de sinema deyince ilk önce adını söylediğimiz sinemaya bir ömür vermiş duayenimiz Ethem Arda, Türk Sinema Eserleri Sahipleri Meslek Birliği, Filmsan Vakfı gibi sinema kurumlarının yöneticilerinin de bulunması konunun boyutunu göstermesi açısından da önemli.

1897 - 1969 yıllarında Eskişehir'de yaşamış Hıfzı Tan, 1949 yılında siyah - beyaz çekilen ve daha sonra 1969 yılında renkli olarak tekrar çekilen "Fato - Ya İstiklal Ya Ölüm", 1950 yılında çekilen "Yüzbaşı Tahsin", 1962 yılında çekilen "Silah Arkadaşları" filmlerinin senaryosunun yazarıdır. Türk tiyatrosunda sahnelenmiş ilk tiyatro eserlerinden oyunlar yazmış, " Geçit Bekçisi" ve "Fato" romanlarının yazarıdır. 1933 yılında Cumhuriyetin 10. yılının kutlamalarında gece fener alayı törenlerinde fişek patlakırken kolları kopan itfaiye komutanı, Kurtuluş savaşımızda büyük başarıları olan gazilerimizdendir.( Eskişehir Sanat)