5 Haziran 2012

İki Dergi Ve Yunus Emre

Yunus Emre'yi tanıyor muyuz? Ya da bir yabancı yazar kadar niçin Yunus Emre'yi tanımıyoruz, tanıtamıyoruz?

Bu soruların yanıtını vermek çok zor değil.

Yunus Emre için yazılmış kitap ve makale sayımız ne kadar biliyor musunuz? Osmanlı döneminde yazılmışlarla, yurt dışında yayınlanmışlarıyla beraber toplam 1800-1900 civarında. Onları da yayınlanmış Yunus Emre Bibliyografyalarda incelediğimizde daha çok para kazanmak için birbirinden alınmış tekrarın tekrarı ya da tekrar baskıları kitaplar olduğunu görürüz. Özgün çalışma olarak Yunus Emre kitapları sayısı 100-150 civarındadır. Oysa Yunus Emre'den 500 yıl sonra yaşamış bir İtalyan şairi G. Leopardi hakkında yayınlanmış kitap sayısı 25 bindir.

Yunus Emre'yi tanıyor muyuz, tanıtabiliyor muyuz? diye sorunca; önce okumak gerekir. Okumak için yazılmış eser gereklidir ve onların tanıtımı. Bizde okuma konusu bir sorun. Kitap okuyanımız az. Yazanımız da az. Niçin az? Kitap satılsın ki yazar, araştırmacı yazsın! Kütüphanelerimiz kitap satın almıyor. Alsa da "10 tane bırakın!" diyor. Devlet kitap alma, kütüphaneleri zenginleştirme diye bir tesvik edici politikamız yok. Sonra okuma, yazar-kitap tanıtma etkinliklerimiz yok. Düzenlendiğinde katılım yok. Eğitim sistemimizde de kitapla tanıştırma programlarımız yok. Bunları söyleyince "Çocuk yaşta başlanılması gerekir. Bu imtihanlı sistemde bu olanaksız, ne çocuğun zamanı var, ne de veli ve okul yönetimi başarıya yarışıyor,böyle bir şey istemiyor" deniliyor.

Peki, insanımız değerleriyle, Yunus Emre ile nasıl tanışacak? Sadece Mevlütlerde okunan ilahilerle mi? Oysa Yunus Emre insan olmak toplumu oluşturmak için yakından tanınmak gereken değerimizdir. En küçük çevremizden toplum barışımıza, evrensel barışımıza kadar Yunus Emre'ye gereksinimiz var.Onu dünyaya tanıtmadaki amacımız da sadece onunla övünmek mi ?Dünya insanlığına huzur getirilmesi dünya barışına ve insanlığın gelişmesine katkıda bulunmak değil mi?

Şubat 2012 sayısında Türk Edebiyatı dergisi ile Mayıs 2012 sayısında Varlık dergisi Yunus Emre'ye geniş yer verdiler. Türk Edebiyatı dergisi Roman Kahramanı olarak Yunus Emre, İngilizce eserlede Yunus Emre, Rıza Tvfik'in Kaleminden Yunus Emre, Yunus Emre Oratoryosu, Rilke ile Yunus Emre karşılaştırması gibi 14 makaleye yer verdi. Varlık dergisinde de Yunus Emre'nin Dili:Yunusça,Dinde Repormun öncüsü Avrupa'ya Işık Tutan Ozan, Bazın Louıs , Pıerre Seghers ve Halbout Du Tanney gibi ünlü yabancılarca Yunus Emre ve Rahmi Emeç'in Eskişehir'de Yunus Emre'nin İzlerine Yolculuk gibi 7 makale yayınlandı. Ve bu dergiler Yunus Emre etkinliklerinde de dağıtıldı. Bunları okuyanlar yeni Yunus Emre makalelerinin peşine düşeceklerdir. Yunus Emre ile ancak okuma ile tanıyabiliriz...