1 Ağustos 2012

Eskişehir'de Amatör Tiyatro ve Eskişehir Sanat Tiyatrosu

Amatör tiyatrolar değişik mesleklerden ve her yaşta tiyatro ile ilgilenmek isteyenlerin bir araya gelerek heyecanla, coşkuyla oyun sahneledikleri tiyatro topluluklarıdır.

Amatör tiyatrolar, tiyatronun atardamarlarıdır. Önce yörelerdeki yaşamın sahneye taşınması bakımından önemlidir. Sonra tiyatro ile ilgilenme ortamı bulamamış, ya da başka sebeblerden ertelemişler için yeni ortamlar olması kadar seyircinin "Bizim komşu, yakınımız, iş arkadaşımız oynuyor" diye tiyatroya gelmesini, hatta hiç tiyatroya gitmeyenlerin bile tiyatro ile tanışmalarına, tiyatroya gitmelerine sebeb olduğu gibi yeni seyirciler kazanılmasında da tiyatronun yaygınlaşmasında da önemli işlevleri vardır.

Eskişehir'de zaman zaman kurulup dağılan amatör tiyatro toplulukları olmuştur. Eskişehir Sanat Derneği kurulduğunda derneğin bir birimi olarak kurulan Eskişehir Sanat Tiyatrosu Eskişehir'in tek amatör tiyatro topluluğudur. 2005 yılında Latif Tiftikçi'nin yazıp oynadığı "Gazi Emin" meddahı ile başlamış yine Latif Tiftikçi'in yazıp yönettiği, Eskişehir'i anlatan,değerlerini günümüze taşıyan "Diyar-ı Eskişehir" oyununu sahnelemiştir. Bu oyun defalarca Eskişehir'de salonları dolduran seyircisine oynamasının yanında Eskişehirin ilçelerine ve Yalova'ya kadar yakın illere turneler yapmış Bartın Tiyatro Festivaline katılmış, en başarılı oyunlardan biri olarak gösterilmiştir. İkinci oyunu Cemalettin Güzelbaba'nın yazıp yönettiği " Fuzuli" de Eskişehir'den sonra İstanbul Amatör Tiyatrolar Festivalinde oynamış, övgüler almıştır.

Eskişehir Sanat Tiyatrosunun son oyunu İtalyan oyun yazarı Franca Rame ve Dario Fo'nun yazdığı Füsun Demirel'in çevirdiği Latif Tiftikçi'nin yönettiği "Kadın Oyunları" oyunudur.Bu oyun ile Eskişehir Sanat Derneği ülkemizin son yıllardaki en büyük sorunlarından biri olan kadına şiddet, kadın cinayetleri gibi toplumsal konuya göre oyun seçimi yapmış ve bu oyunu Türk-İş Eskişehir Şubesi Sendikalara, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi için sahnelemiştir.

Eskişehir Sanat Derneği'nin Tiyatro Birimi olan Eskişehir Sanat Tiyatrosu 2003 yılından beri on yıldır gelenekselleştirdiği Eskişehir Liselerarası Tiyatro Şenliğini, 2007 yılından beri de Anaokulları Nasreddin Hoca Masal Anlatma Şenliğini düzenlemektedir. Ayrıca 2003 yılından beri her 27 Mart Dünya Tiyatro Günü etkinliği olarak "Türk Tiyatrosuna Emek Ödülleri" vermektedir. Bu ödüller Ergin Orbey, Turgut Özakman, Sevda Şener,Yıldız Kenter, Güngör Dilmen, Özdemir Nutku gibi ülkemizin önde gelen tiyatro insanlarımıza verilmiştir.

Eskişehir Sanat Tiyatrosunun etkinliklerinin arasında panelleri vardır. Bunlardan birisini 2003 yılında Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Sevinç Sokullu, Anadolu Üniversitesinden Çocuk Oyunları yazarı ve Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Örgütü Türkiye Temsilcisi Doç. Dr. Hasan Erkek, Bursa Devlet Tiyatrosu Çocuk Tiyatrosu yönetmeni, oyun yazarı Özer Tunca'nın konuşmacı oldukları "Çocuk Tiyatroları Paneli" diğeri 2010 yılında Ege Üniversitesinden ünlü tiyatro adamımız Prof. Dr. Özdemir Nutku'nun, Devlet Tiyatroları Çocuk Tiyatroları uzmanı Ulviye Karaca'nın ve Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları Bölümü öğretim üyesi ve Çocuk ve Gençlik Tiyatroları oyun yazarı Prof. Dr. Hasan Erkek'in konuşmacı oldukları "Çocuk Tiyatroları Dramaturjisi" konulu ikinci paneli olmuştur.