4 Ekim 2012

Eskişehir'in İlk Karikatürcülerinden Rüştü Yetilmezer Sergiyle Anıldı

Eskişehirin ilk karikatür sanatçılarından M.Rüştü Yetilmezer adına düzenlenen Eskişehirli Karikatürcüler Sergisiyle anıldı.

Pertev Ertün, Beytullah Heper, Prof.Dr.Yılmaz Büyükerşen ile birlikte Eskişehirin karikatür sanatında sergiler açan,gazetelerde karikatürleri yayınlanan ilk dört karikatürcülerden biri olan M. Rüştü Yetilmezer Eskişehir Sanat Derneğinin düzenlediği "Rüştü Yetilmezer'e Anma Eskişehirli Karikatürcüler Sergisinde fotoğraflarından, karikatürlerinden hazırlanan bölüm ile yeniden tanıtılarak anıldı.

1923,Eskişehir doğumlu Mehmet Rüştü Yetilmezer karikatüre Halkevlerindeki kurslarda başlamış. Eskişehir'de yayınlanan Cimdik, Saksağan Mizah gazetelerinde ve günlük Ses-Işık gazetesinde karikatürleri yayınlanmış. Pertev Ertün, Beytullah Heper, Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ile ortak karikatür sergiler açmış. Abdülkadir Gürol'un hazırladığı Eskişehir Kılavuzu gibi bazı kitapların kapaklarını yapmış.Ayrıca şiir, sanat yazıları yazan ve ressam olan M. Rüştü Yetilmezer 21 Ekim 1988 tarihinde vefat etmişti.

Eskişehir Sanat Derneği'nin Sergi Salonunda açılan anma sergisinde Beytullah Heper, Hikmet Cerrah, Atilla Yakşi, Cengiz Çalış,Sevil Özgür, Yaşar Arda, Sertaç Ürer, Kadir Aydoğdu, Şehabettin Tosuner, Nezih Sezer, Gülşen Yumrukçağlar, Zafer Dilekçi,Didem Bektaş, Ziya Yiğit karikatürleri ile üç yıl önce vefat eden Pertev Ertün ile geçen yıl vefat eden Atila Özer'de unutulmayıp "Aramızda" olarak eserleri sergide yer aldı.