16 Kasım 2012

Serpil ÖZBEK

Eskişehir’de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Eskişehir’de tamamladı. 1999 yılında S.Ü. Eğitim Fakültesi Resim-İş Öğretmenliği, Grafik Ana sanat dalından mezun olduktan sonra Konya’da bir özel okulda 3 yıl resim öğretmenliği, 2003-2005 yılları arasında Bohem Tanıtım’da sanat yönetmenliği yaptı. Konya’nın yerel gazetesi olan Yeni Meram Gazetesi’nde sanat ve kadın sayfalarını hazırladı.

Serpil Özbek lise öğrenimi yıllarında ilk karanlık oda deneyimiyle başlayan fotoğraf serüvenini, Üniversite’de aldığı fotoğraf dersleriyle pekiştirerek çalışmalarına başladı. 2000 yılında Konya Fotoğraf Amatörleri Derneği’ne üye olması ve Dernek yönetimde yer almasıyla birlikte fotoğraf, yaşam biçimi haline geldi. Birçok karma saydam gösterileri ve karma sergilere katıldı. İlk kişisel saydam gösterisini 2001 yılında gerçekleştirdi. 2002 yılında Kültürel ve Doğal Zenginlikleriyle 1.Konya ve Mevlana Ulusal Fotoğraf yarışmasında Kültür Bakanlığı Özel ödülünü kazandı. Çeşitli Ulusal ve uluslar arası yarışmalarda ödül ve sergilemeler aldı. 2004 yılında S.Ü. İletişim Fakültesinde düzenlenen “Saydam Günleri’nde kişisel saydam gösterisi yaptı. Birçok karma gösteri ve sergilerde fotoğrafları yer aldı. 2005 yılında Selçuk Üniversitesi’nde deneysel fotoğraflardan oluşan “ışıktan Renge” isimli 1. kişisel fotoğraf sergisini açtı.

2007 yılında (FOTOSEL ) Selçuklu Fotoğraf Sanatı Derneği kurucu üyesi ve yönetim kurulu üyesi olarak fotoğraf çalışmalarına devam eden Serpil Özbek, makro fotoğraflarından oluşan “ Yaşama Yakından Bakmak” isimli saydam gösterisini gerçekleştirdi. Dernek çalışmaları kapsamında düzenlenen 2008 “8 Mart Kadınlar Günü” - “Dünya Su Günü” –“Mevlana” konulu karma sergilere katıldı. “Bağ Evi’nin Asırlık Yemek Sırları” yemek kitabının fotoğraflama çalışmasını yaptı. Konya devlet Tiyatrosu’nun 2007 sezon oyunlarının fotoğraf çekimlerini gerçekleştirdi. Çeşitli kitaplar ve yerel dergilerde fotoğrafları yayınlandı. Birçok özel koleksiyonlarda fotoğrafları olan Özbek, 2009 Haziran ayında Konya’da ”Lalezar” adlı 2. Kişisel fotoğraf sergisini gerçekleştirdi. 2005-2009 yılları arasında Plato Fotoğraf &Yayıncılık’ ta sanat yönetmenliğinin yanı sıra Konya Life Dergisi’nde de Sanat ve Moda Editörü olarak görev yapan Serpil ÖZBEK, 2009 yılında Eskişehir’e kesin dönüş yaptı.

Eskişehir’e geldiği yıl 3. Kişisel fotoğraf sergisi olan “Lalezar 2”yi Ekim ayında, Tepebaşı Belediyesi Kültür Evi’nde açtı. 2010 yılında” Fotoğraflarla Lületaşı Belgeseli” projesini hayata geçirerek, “Lületaşı Denizköpüğü” slayt gösterisini hazırladı ve Konya Fotoğraf derneği FOTOSEL’de gösteri yaparak lületaşını ve Eskişehir’i tanıttı. “Lületaşı Deniz köpüğü” slayt gösterisi, Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği’nin düzenlediği “13 Kare Fotoğraf Gösterisi Yarışması”nda mansiyon ödülü kazandı ve gösteri, fotoğraf derneklerine gönderildi. 2011yılında Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Sanat Derneğinin “Ahi Evran etkinlikleri kapsamında Ortaklaşa düzenledikleri 3. Lületaşı Fotoğraf yarışmasında Birincilik ve Mansiyon ödülü kazandı. Aralık 2012 tarihinde Eskişehir Kent Konseyi Kadın Meclisi adına “Kadın Bakışı” konulu karma fotoğraf sergisini ressam/ fotoğraf sanatçısı Selim pek ile düzenledi. 2010- 2011 yıllarında Eskişehir Sanat Derneği’nin düzenlediği karma fotoğraf sergilerinde eserleri yer aldı. Eskişehir Kent Konseyi Kadın Meclisi adına “2012 - 8 Mart Kadınlar Günü etkinlikleri” kapsamında düzenlenen karma fotoğraf sergisini düzenledi.

Serpil Özbek halen “Eskişehir Yemekleri” yemek kitabı projesi için çalışmalara başlamış olup, ESDOGE Eskişehir Doğa Gezginleri grubuyla birlikte doğa yürüyüşlerine katılarak Eskişehir ve yöresinin doğal güzelliklerini fotoğraf arşivine ekliyor.