20 Kasım 2012

Zafer Özer

Gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Zafer Özer fotoğraf çalışmalarına 1978 yılında Anadolu Üniversitesi’nde karanlık oda sorumlusu olarak başladı.

Fotoğraf sanatı ile diğer sanat dalları arasında etkileşim kurarak, fotoğrafın sınırlarını zorlayan sanatçının eserleri “Resme yaklaşan fotoğraflar” olarak nitelendiriliyor. Eserlerinde fotoğrafın temel değerlerinden ödün vermeden plastik unsurları ön plana çıkardığını belirten Zafer Özer, renk ile düşünüp, meramını renk ile anlatarak, dokuya verdiği önem, lekelemeler ve geometrik parçalamalar ile objektifinin izin verdiğinin ötesine geçiyor ve nesneleri içinden yakalayarak resme yaklaşıyor.

Zafer Özer’in fotoğraf sanatı, medya ve çevre alanlarında çok sayıda ödülü bulunuyor. Özer, 17 kişisel sergi açtı, yurtiçinde ve dışında karma sergilere katıldı. Çeşitli medya organlarında görev yapan Özer, Dünya Gazetesi Edirne Bölge Temsilciliği görevinden emekli oldu.

Sivil toplum hareketlerinde etkin olarak görev alan Zafer Özer, çeşitli sivil toplum örgütlerinin kurucuları arasında yer aldı. Kurucusu olduğu Zeytindostu Derneği’nin onursal başkanıdır.

Özer, fotoğrafın belgeci çizgiden saparak resme yaklaşmasının fotoğrafı sanat olarak daha önemli bir konuma getirdiğini ve resimle fotoğraf arasındaki net ayrımların silikleşmeye başladığı görüşünü savunuyor.

Özer, geçtiğimiz yıl, Anadolu Üniversitesi, Espark AVM, Çamurdam Sanat Atölyesi, İzmir CarrefourSa AVM ve Aydın Kültür Merkezi’nde 5 kişisel sergi açtı. Sanatçı son olarak internetteki MINIMALISM Grubunun organize ettiği Minimalism Contest yarışmasında dünyanın çeşitli ülkelerinden katılan 956 yarışmacı arasında birinci oldu.

Zafer Özer Zafer Özer Zafer Özer Zafer Özer Zafer Özer Zafer Özer Zafer Özer Zafer Özer Zafer Özer