20 Eylül 2013

Vildan Günsoy

Kütahya’da doğdu. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümünü bitirdi.Anadolu Üniversitesinden emekli oldu. Küçük yaşlarından beri Cenab-ı Allah’ın vermiş olduğu yeteneği ile resim yapıyor.Ortaokul yıllarında resim dersi öğretmenin yönlendirmesiyle Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde yağlıboya çalışmaları yaptı.Kütahya’da özel çini fabrikaları ve atölyelerinde  desen çizimi ve boyama denemelerinde bulundu. 1981 yılında Kütahya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde  düzenlenen kursa katılarak Türk Süsleme Sanatlarımızdan tezhip ile tanıştı. 1988 yılında Havva Sökmener ile  açtıkları ilk sergilerinden sonra 1989 yılında Ahmet Yakupoğlu Kültür ve Sanat Vakfında Kütahya’nın sanat deryası ressam, neyzen, minyatür üstadı Ahmet Yakupoğlu ile çalışma ve onun geniş bilgi dağarcığından hisselenme imkanına sahip olarak, atölyesinde hocasından dersler almaya başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı 13.Devlet Türk Süsleme Sanatları yarışmasında minyatür çalışması sergilendi.2005-2006 yıllarında Eskişehir Tepebaşı Belediyesi bünyesinde Hattat Yusuf Sezer ve Hattat Mahmut Şahin hocalarından hat dersleri aldı. 2012 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin Sendeki Eskişehir konulu yarışmasında Geçmişten Geleceğe Eskişehir isimli minyatür eseri mansiyon aldı.Hollanda The Haags Historisch Museum’da sergilenen eser şu anda KentBelleği Müzesindedir. 2012 yılında Cezayir’ in Tlemcen kentinde Cezayir Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Uluslararası Minyatür ve Tezhip Festivaline katıldı.
( People s Democratic Republic of Algeria Ministry of Culture Cultural International Festival of Miniature and Illumination from 10-12 October in the Culture Palace- Tlemcen)
Özgün minyatür çalışmaları çeşitli dergi yayın bülten ve kitaplarda yeraldı.Tarih boyunca aldığı göçlerle çeşitli medeniyetlere beşiklik yapmış  bu topraklarda   Anadolu kültürüyle yoğrulduğumuzu düşünen sanatçı, Ecdat yadigarı ananevi sanatlarımıza sahip çıkılması gerektiğine inanıyor.Minyatür sanatı mirasının yaşatılması, bugünden yarınki nesillere yaşanılan hayatın görsel belgesinin olması için bilgi birikimini araştırmalarını ve fırçasının hünerini kullanarak gelenekselin ışığına kendi yorumunu katarak halen ilk günkü heyecanıyla çalışmaktadır.

Katıldığı Sergi Festival ve Ödüller:
1988 Havva Sökmener-Vildan Günsoy Sergisi Kütahya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi
1990 Kütahya Vakıflar Haftası Sergisi. Devlet Güzel Sanatlar Galerisi
2000 Ankara Devlet Güzel Sanatlar Galerisi 13.Devlet Türk Süsleme Sanatları Sergisi.
2012 Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sendeki Eskişehir Yarışması.
2012 The Haags Historisch Museum.Den Haag,Hollanda  sergisi.
2012 Eskişehir Kent Belleği Müzesi. Geçmişten Geleceğe Eskişehir Minyatürü.
         www.kentbellegi.org
2012 Cezayir Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Uluslararası Minyatür ve Tezhip Festivali.
2012 Tlimsan Kültür Sarayı Uluslararası Minyatür ve Tezhip sergisi.
2013 Odunpazarı Belediyesi Kültür Merkezi Menkıbeleriyle Battalgazi Sergisi.
Eserlerinin bulunduğu yayınlar:
-Hasan Aycın Bin Hüseyin nam-ı diğer Battalname İz Yayıncılık İstanbul,2012
Menkıbeleriyle Seyyid Battalgazinin Hayatı özgün minyatür çalışmaları.
-Bebka Seyitgazi Halkeğitim Merkezi Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti 2013.
Menkıbeleriyle Seyyid Battalgazinin hayatı özgün minyatür çalışmaları.
-Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Bizim Şehir bülteni sayı 29.
Geçmişten Geleceğe Eskişehir minyatürü (From past to Eskişehir)

Eskişehir Kurşunlu Külliyesi ve Semazenler, Nehirdeki Aşıklar minyatürleri (Eskişehir Kurşunlu Mosque and Dervishes,Lovers in River)